czerwca 07, 2017

Pomysł na obiad - muszle ze szpinakiem i dynią



Przepis niesamowicie prosty i generalnie z tych ''na szybko'' :) Wydębiłam go od brata mojej mamy, który to jest rodzinnym kandydatem do programu Master Chef :P Muszelki ze szpinakiem w tej wersji tak zasmakowały mojemu A, że przynajmniej dwa razy w tygodniu słyszę, że ''by sobie zjadł''.



Składniki:

  • makaron muszle - dalsze proporcje podane dla 12szt.
  • 40dag dyni (lub więcej - zależy ile muszelek chcesz zrobić)
  • tyle samo szpinaku
  • ser mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml mleka (ja daję orzechowe)
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • muszle wrzucić do osolonego wrzątku na 4 min, odcedzić,
  • na patelnię wrzucić szpinak, dynię, drobno posiekany czosnek i przyprawy, dusić aż odparuje,
  • wlać mleko i gotować do całkowitego odparowania,
  • jeśli zostały jakieś większe grudki dyni zmiażdżyć je widelcem i wymieszać całość,
  • łyżeczką nakładać farsz do muszli,
  • w każdą muszlę włożyć trochę sera mozzarella, posypać bazylią,
  • zapiekać w piekarniku przez 20min nagrzanym do 200*C. 
  • udekorować świeżymi listkami bazylii :)





Smacznego! ;))

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. bo rzeczywiście są ;P polecam spróbować :)

      Usuń
  2. O, lubię takie wynalazki! Szybkie i proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję, bo zapowiada się niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie ! Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Speckled Fawn , Blogger